Tematica abordată în cadrul lucrării se înscrie în multitudinea de probleme ce preocupă determinările și estimările celor mai importante proprietăți privitoare la zăcămintele de hidrocarburi. Îndrumarul de laborator conține trei capitole: Proprietățile generale ale fluidelor de zăcământ, Proprietățile rocilor colectoare și Interacțiunea dintre mediul poros și fluidul de zăcământ.
În primul capitol, ce conține șase lucrări, sunt prezentate aranjamentele experimentale prin care cele mai importante proprietăți ale țițeiului sunt determinate, acestea fiind necesareîn elaborarea modelelor de curgere ale fluidelor de zăcământ prin porii rocilor.
În al doilea capitol ce conține șapte lucrări, se prezintă cele mai importante proprietăți ale rocilor colector, din punct de vedere al inginerului de zăcământ. Aranjamentele experimentale prezentate în acest capitol prezintă modul de determinare al acestora pentru rocile consolidate, unde modul de lucru nu ridică mari complicații cât și pe roci neconsolidate unde se impun estimarea unor proprietăți de interes datorită naturii acestor tipuri de roci.
În cel de-al treilea capitol ce conține cinci lucrări sunt prezentate diferite modalități prin care se pune în evidență interacțiunea dintre fluidele de zăcământ și diferitele tipuri de roci colector, această interacțiune având o importanță majoră în modelarea ecuațiilor de curgere ale fluidelor prin mediul poros.
|